Skip to main content
Til toppen
Over stokk og stein

Olav Tufte og faren Sigurd Olaf har akkurat byttet ut en ti år gammel DALEN 2054 vedmaskin med en splitter ny fra Eiksenteret Stokke.

Over stokk og stein

For mange er Olaf Tufte først og fremst en av Norges beste roere de siste 20 årene, men på hjemgården Tufte utenfor Horten er det lite som minner om dette. Her driver familien med korn og ved, i tillegg til eventer og aktiviteter.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Jeg har vokst opp på gård, og så lenge jeg har levd har vi tatt ut skog og produsert ved. Jeg kan ikke ha vært gamle karen da jeg svingte øksa for første gang. Vi produserer i gjennomsnitt 200 kubikk ved årlig, og selger gjennom lokale Shell-stasjoner. I år blir det nok litt mer, forteller Olaf Tufte fra Nykirke utenfor Horten.

Han driver gården sammen med kona Aina og faren Sigurd Olaf (bildet). Moren Lise Gro hjelper også til der hun kan. Familien har akkurat byttet ut en ti år gammel DALEN 2054 vedmaskin med en splitter ny fra Eiksenteret Stokke. Den har helhydraulisk betjening, 7.7 og 11.3 tonn kløyvekraft, automatisk sagkjedesmøring og kapper stokker opp til 44 cm.

– Vi fikk overraskende mye igjen for den gamle maskinen, som har vært veldig solid. På den nye har vi fått hydraulisk innmater, noe som sparer oss for mye haling og draing når vi kutter grove stokker. Hvis veden er for stor, kløyver jeg den med øks. Jeg pakker veden selv, mens fader’n passer maskinen. I perioder har jeg med barna mine Mie og Herman også, så da er vi tre generasjoner. Her må alle ta i et tak, sier Tufte.

Flere ben å stå på

I tillegg til korn og skog, har familien lokale aktiviteter på gården, samt egen motorcrossbane.

– Det begynte med en farmer challenge i 2004. De jeg rodde på lag med mente at en bonde satt på baken hele dagen og kjørte traktor. Så jeg inviterte dem til en liten hinderløype med skuffing av grus, kapping av ved, løping opp låvebrua med kornsekker og flytting av traktordekk, forklarer Tufte.

Etter OL i Athen inviterte han med seg de fleste gullvinnerne til et publikumsarrangement. En avtale med et lederutviklingfirma gjorde at de kunne investere ytterligere.

– I 2013 hadde jeg et friår, og da bygget faren min og jeg mye. I dag er det Aina som driver dette på heltid, sammen med en daglig leder i halv stilling. Det er først og fremst bryllup og bedriftsarrangementer det går i.

Alltid noe på gang

Entusiasmen strømmer ut av Olaf Tufte når han snakker. Hjernen går på konstant høygir. For eksempel når han snakker om kleskolleksjonen sin.

– Poenget mitt er å lage gode klær som folk faktisk kan bruke til arbeid. Bare det siste året har vi doblet antall ansatte som jobber med klær, og vi har tatt over distribusjonen selv. Vi leverer til 700 butikker over hele landet, og sortimentet utvides stadig.

– Jeg har vokst opp på gård, og har blitt vant til bare å gjøre ting hele tiden. Det er alltid noe som må tas tak i, og jeg er glad for at faren min slapp meg til tidlig. Nå har jeg to barn selv som får være med på gården og forme fremtiden her, sier Olaf Tufte.

Lenker
Min side