Skip to main content
Til toppen
Når varsellampene blinker

Når varsellampene blinker

Lurer du på når du bør bruke varsellys og hva slags varsellys du kan bruke? Vi har spurt Simarud Electronic AS, Norges ledende leverandør på området.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Lars Ovlien

– Det er hensynet til andre trafikanter som styrer når du skal bruke varsellys. Gult blinkende lys gjør omgivelsene oppmerksom på at det foregår noe som avviker fra det normale trafikkbildet. Ved å bruke varsellys unngår du farlige situasjoner og ulykker, forklarer Jannicke Simarud Tengelsen hos Simarud Electronic AS.

Selskapet ble etablert i 1972 og er Norges ledende spesialfirma innen lys og lyd, og leverer blant annet til nødetater og andre private og offentlige aktører. De er også offentlig godkjent påbyggerverksted fra Statens vegvesen og autorisert av Post- og Teletilsynet.

Dette må du tenke på

For traktorfører er det normalt å bruke varsellys når du forflytter deg langs vei og kan være til hinder for andre trafikanter, samt når du forflytter redskap med traktoren og det gir deg dårligere manøvrerbarhet eller når redskapen stikker ut. Da må du ha minst én varsellykt som gir blinkende gult lys til alle sider.

– Ofte er ikke en enkelt lampe på taket nok. Da må man supplere med ytterligere lamper, for eksempel retningsbestemte lamper rundt kjøretøyet. Det er konstruksjon og redskap som styrer hvilken løsning du bør velge, sier Tengelsen.

Det skal blant annet ikke være blindsoner rundt kjøretøyet, og det kreves at lyset synes i vertikal vinkel +/- fem grader fra lyktens sentrum.

Moderne lamper

Simarud holder i dag til i moderne lokaler på Langhus utenfor Ski, og leverer avanserte og solide produkter. Hos Eiksenteret får du blant annet lysbøyler, minibøyler, retningsbestemt varsellys, sikkerhetslamper, arbeidslys og rotorlamper.

– Begrepet rotorlampe stammer fra den gangen varsellyset hadde en lyspære og en bevegelig reflektor som ble drevet av en motor. I dag lages de fleste varsellys med LED-teknologi. Det gir deg en blinkende lampe uten bevegelige deler, og du slipper å bytte pære da en lysdiode ofte er klassifisert til mellom 50 000 og 100 000 driftstimer, forklarer Tengelsen.

Lurer du på mer om bruk av varsellys kan du besøke www.simarud.no eller stikke innom ditt nærmeste Eiksenter.

Dette sier lovverket

Bruk av varsellys reguleres av kjøretøyforskriftens § 28.3 punkt 3:

Motorvogn som under arbeid på veg nyttes i strid med bestemmelsene i trafikkreglene (jf. Vegtrafikkloven § 11), eller som nyttes på en slik måte at den kan være til særlig fare for annen trafikk, skal ha minst en varsellykt som gir blinkende gult lys til alle sider.
Motorvogn som nyttes for å ledsage og varsle spesielle transporter som kan være til særlig fare for annen trafikk, skal også ha minst en slik lykt.
Du kan lese hele forskriften her.

Lenker
Min side