Skip to main content
Til toppen
Møt Årets unge bonde

Olav Høyheim Einan er beæret over kåringen som Årets unge bonde 2018. Han var bare 24 år gammel da han brått måtte ta over hjemgården i Luster. Nå er han i ferd med å skape sin egen arbeidsplass. Foto: Ørjan Talle.

Møt Årets unge bonde

Da faren til Olav Høyheim Einan døde brått for fem år siden, tok Olav over familiegården i Luster, bare 24 år gammel. I november ble han kåret til Årets unge bonde 2018 og fikk ros av landbruks- og matminister Bård Hoksrud for sin vilje til å satse på landbruket som arbeidsplass.

– Jeg har alltid vært glad i å jobbe på gården. Faren min og jeg hadde akkurat fått tegninger for å bygge ut sauefjøset da han brått gikk bort i hjerteinfarkt for fem år siden. Da bestemte jeg meg for å satse og skape min egen arbeidsplass på gården jeg har vokst opp på, forteller Olav Høyheim Einan fra Hafslo i Luster, Sogn og Fjordane.

Han ble stemt frem blant 311 nominasjoner, og utkonkurrerte 15 semifinalister og fire andre finalister. Juryen uttalte blant annet at han «viser at bondeyrket er meningsfylt arbeid og at man med rett innstilling, solid kunnskap og en stor porsjon arbeidslyst, kan skape og utvikle en arbeidsplass det er mulig å leve av.» Selve kåringen skjedde under Agroteknikk på Lillestrøm i november, der Olav ble kalt «et forbilde og en inspirasjon for andre bønder og unge mennesker som vurderer å gå inn i næringen» av landbruks- og matminister Bård Hoksrud.

– Bare det å bli nominert var en stor overraskelse. Det var en kjempefin gjeng som var nominert, og jeg hadde ikke ventet å komme videre. Det å bli kåret til Årets unge bonde var uvirkelig. Jeg er ydmyk overfor alle som stemte meg frem, og overfor juryen som landet på meg, sier 29-åringen.

Står på flere ben

I utgangspunktet var gården basert på sauedrift da Einan tok over familiegården. Med landbruksskole og et årsstudium i landbruksteknikk som faglig grunnlag startet han jobben med å skape en arbeidsplass.

– Vi hadde 50 vinterfôra sauer, og etter å ha bygd ut fjøset to ganger de siste to årene har vi nå 170 dyr som går til Nortura. Vi er et beitelag på tre produsenter som deler på samme område, og nok utmark og fjellbeite gjør at vi kan opprettholde antallet.

I juryens begrunnelse for kåringen står det blant annet: «Vinneren av Årets unge bonde 2018 tenker langsiktig og fremtidsrettet og driver risikospredning gjennom å etablere stadig nye driftsområder.»

– Jeg hogger tømmer og ved om vinteren, både for meg selv og andre. Så startet vi med jordbærproduksjon i 2017 for å ha flere ben å stå på. I tillegg har vi pusset opp gamlehuset, og jeg har flyttet inn der med samboeren og barna.

Årets unge bonde Olav Høyheim Einan har utvidet saueproduksjonen samt utvidet driften med både vedproduksjon og jordbær siden han tok over familiegården for fem år siden. Foto: Ørjan Talle.

Riktig utstyr

Einan har mange små teiger der han produserer gras, som for det meste går til rundballer. Det er bratt der gården strekker seg fra Hafslovatnet oppover fjellsiden, så for ett års tid siden investerte han i en MF 5712 S med Dyna-4-transmisjon og frontlaster. Den har en 4-sylindret AGCO Power-motor og stor løftekapasitet, noe som gjør det til en allsidig traktor godt tilpasset norske gardsbruk.

– Jeg har valgt en kjent og stabil transmisjon, og har heller ikke utstyrt traktoren med mest mulig teknologi. Derimot valgte jeg low profile-hytte som gjør den stabil. Dette er en smidig traktor når vi skal inn på trange områder, samtidig som 120 hk er nok til slåtten, gjødsling, transport av rundballer og alt annet jeg bruker den til, forklarer Einan.

Passer på jordpakking

Med mye regn er det viktig for Einan å sørge for minst mulig belastning og redusere jordpakking. Selv om MF 5712 S er en relativt liten og lett traktor, benytter han mulighetene han har.

– Med 600-65-34-hjul bak og 480-65-24 foran kan jeg kjøre med lavt lufttrykk om sommeren, noe som senker marktrykket og bedrer flyteevnen.

Totalt har den nye traktoren gått omtrent 450 timer, og erfaringene er gode.

– Massey Ferguson S-serie har en veldig oversiktlig hytte, og jeg setter pris på frisiktpanseret, som gjør at jeg får en suveren sikt forover. Det kommer godt med når jeg håndterer rundballer.  

Altmuligmann

Med trang økonomi er det viktig å snu på hver krone. Det betyr at ingen oppgave er for stor – eller for liten.

– Når du investerer og bygger ut er det viktig å være forsiktig med pengene. Jeg forsøker å være altmuligmann og gjøre mest mulig selv. Jeg er ingen fagmann på alle områder, men noen ganger er det du gjør godt nok.

Da er det ekstra hyggelig at omgivelsene har tro på arbeidet han legger ned.

– Jeg har ikke grunnlaget for å satse kjempestort og bli en volumprodusent. Da må jeg heller prøve å satse bredt for å få en arbeidsplass ut av det. Det har vært en spennende prosess, og jeg har lært mye underveis, avslutter Årets unge bonde 2018, Olav Høyheim Einan.

Lenker
Min side