Til toppen
Massey Ferguson til alle behov

Korn- og melkebonde Rolf Øyvind Thune i Rakkestad prøver ut nye avlinger og ny teknologi for å være så effektiv som mulig, både med tanke på økonomi og miljø. Foto: Lars Ovlien.

Massey Ferguson til alle behov

Rolf Øyvind Thune i Rakkestad har i flere år dyrket mais som fôr til kyrne. Med produksjon av både korn og gras i tillegg er det travle dager. Han har fire Massey Ferguson-traktorer og benytter Auto Guide og nitrogensensor for å optimalisere avlingen og bruken av innsatsmidler.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Jeg leide gården fra 2004 og kjøpte den fire år senere. På disse årene har vi vokst en del, og i dag dyrker vi 1050 mål med eid og leid jord, der et sted mellom 450 og 550 mål er korn og resten er stort sett gras til kyrne, forteller Rolf Øyvind Thune fra Dramstad gård i Rakkestad.

Han har en melkekvote på 550 tonn og har de siste årene sett på hvordan han kan bruke flere vekster enn gras til fôr. I 2019 dyrket han 100 mål med mais.

– Det ble bra mengde, men alt for lite stivelse. Jeg tenker vi både for lommeboka og miljøets skyld må utnytte agronomien bedre, også vi som driver konvensjonelt. Mais fungerer veldig bra i fôr-rasjonen, og selv om det er mest energi i kolben har resten mye bra fiber som gir bra struktur i vommen. Den trenger også lite nitrogen sammenlignet med gras, blant annet fordi røttene går lengre ned. Vi prøver oss ett år til, og håper på et bedre resultat.

Ny teknologi skal bidra til bedre avlinger.

– Jeg har en MF5713 S med laster og AutoGuide som brukes til alt fra rundballer og river til plog. Siden jeg fikk den i april 2019 har den gått over 700 timer. Smmen med onkel og søskenbarn har jeg investert i en Hardi Navigator-sprøyte og ei gjødselvifte for mer nøyaktig spredning, og har CropSpec nitrogensensor på traktoren i tillegg. Det har fungert veldig bra. Vi unngår overlapp,  på kornet reduseres legdefaren og jeg får jevnere protein, forteller Thune.

Til sammen har han fire Massey Ferguson-traktorer på gården.

– Jeg har en MF 7718 S som gjør tungarbeidet med harv, plog, slåmaskin og lessevogn. I vinter har den stått med fullfôrvogna, så bruker jeg en eldre MF 5455 til plansiloen på jordet, fordi det er så sølete ute. I tillegg har vi en MF 135 som ble totaloverhalt for noen år siden, som fortsatt er i jevnlig bruk.

Faren John hjelper til med driften, og han har en ekstrahjelper som går på landbruksskolen. I tillegg har han god hjelp av Eiksenteret Sarpsborg.

– Jeg ser ingen grunn til å bytte ut Massey Ferguson. Eiksenteret Sarpsborg yter god service og er flinke til å følge oss opp. Dessuten er det lett gjenkjennbart når du flytter deg fra den ene traktoren til det andre, avhengig av arbeidsoppgavene. Det neste jeg ser på nå er faste kjørespor på graset, og neste gang jeg kjøper rive eller slåmaskin skal jeg ha det i bakhodet, sier Thune.

KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD | BESTILL PRØVEKJØRING