Til toppen
Holder kantene rene med krattknuser

En krattknuser hjelper deg med å holde jordekantene åpne.

Holder kantene rene med krattknuser

Det kan fort forsvinne mye dyrket mark hvis du ikke holder kratt og busker nede i utkanten av jordene dine. Vi har snakket med to karer som har gode erfaringer med Ilsbo krattknuser til den oppgaven.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Vi har en Ilsbo M150 med Ilsbo S120 sideforskyvningsramme, kjøpt hos Eiksenteret Kløfta, som vi bruker til å kjøre ytterkanter på jordene med. Det hadde grodd igjen såpass mye at vi først ryddet med en gravemaskin og klippeaggregat, men nå holder vi det fint nede med krattknuseren, forteller Ludvig Skovereng fra Nes i Akershus.

Han eier utstyret sammen med Per og Ole Albert Bøhn. Siden de bare trenger å kjøre én gang i året er dette en kostnadseffektiv løsning.

– Vi kjørte 400 mål i høst som ble ryddet i fjor, og krattknuseren tar grovt virke hvis du klemmer litt på. Du kan også kjøre den på høykant og bruke den opp til speilhøyde.

Ludvig Skovereng har investert i en Ilsbo krattknuser sammen med Per og Ole Albert Bøhn. Det er en effektiv måte å holde kratt og busker nede på.

 

Holder jordene åpne

De tre kollegaene er alle kornbønder. Skovereng har slaktegrisproduksjon i tillegg, mens de to andre driver med slaktekyllinger. For alle er det viktig å ta vare på arealene de dyrker. Ilsbo krattknuser har kjettinger som ikke bare holder krattet nede, men som ved å splitte greinene hemmer etterveksten. Skyverammen kan sideforskyve krattknuseren trinnløst 60 cm til begge sider.

– Jorden gror fort igjen hvis du ikke passer på, men heldigvis er krattknuseren en enkel løsning på det problemet. En meter i ytterkant av jordene utgjør fort 10 mål, men kjører vi én gang i året er det nok. Med skyverammen kommer vi så langt ut at vi slipper å brette inn speilet, men da er det viktig å ha stor nok traktor på grunn av vekten, særlig i ulendt terreng, sier Skovereng.

Bare feier over

Et par mil østover driver Lars Vasaasen produksjon av korn og poteter på gården Njust utenfor Skarnes i Sør-Odal. Til samme dyrker han 650 mål, og han har også gode erfaringer med krattknuseren.

– Jeg brukte mange timer med motorsag og ryddesag for å holde kantene rene for kratt. Derfor kjøpte jeg en Ilsbo krattknuser med sideforskyvningsramme. Når du først har kommet på tur er det bare å kjøre en rask runde. Du sparer utrolig mange timer og sørger for at jordene ikke gror igjen, forteller han.

KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD

Lars Vasaasen fra Sør-Odal sparer mange timer hvert år på å kjøre Ilsbo krattknuser langs jordekantene i stedet for å bruke motorsag og ryddesag.