Til toppen
Godt resultat, uansett forhold

Med 6 meter arbeidsbredde og 5000 l tanker, er BEDNAR Omega FL en såmaskin med stor kapasitet.

Godt resultat, uansett forhold

Omega OO FL fra BEDNAR er designet for å gi det perfekte såbedet, uansett forhold. Med sine mange finesser, slitestyrke og brukervennlighet er Omega 6000 FL en investering i fremtiden.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

BEDNAR maskiner er populære over hele verden, og er kjent for å være tidlig ute med nyskapninger, være slitesterke og brukervennlige. De har spesialisert seg på utstyr til kultivering, såing, gjødsling og håndtering av avlingsrester. Helt fra starten i 1997, har de hatt fokus på å utvikle større maskiner, men tilbyr i dag maskiner i alle størrelser.  I dag skal vi ta en titt på noe av det større de leverer, nemlig Omega 6000 FL.

-    Når vi designet Omega såmaskinen, la vi stor vekt på svært presis frøplassering og perfekt jordoppbygging. Kombinert med et riktig mellomrom i radene for vekst, sikres en svært jevn og god plantrutvikling - også under krevende forhold, forteller Jan Bednár fra selskapet selv.

Og det er nettopp fokuset på at maskinen skal fungere i ujevne og vanskelige forhold, som gjør den perfekt for det norske landbruket.
 

Gjennomtenkt fra drag til såaggregat

Fremst på maskinen, finner vi draget som er festet i trekkstengene. Dette er for å sikre en god svingradius, uten at draget butter i bakhjulene på traktoren.

-    Draget er designet med manøvrerbarhet i tankene. Draget er festet i trekkstengene og vi får dermed svingpunktet bak hjulene, som gir oss en veldig fleksibel sving på vendeteigene, forteller Ole Jørgen Baarlid som er produktsjef hos Eikmaskin.

På draget er det også plassert en hydraulisk sylinder, som bidrar til å løfte maskinen jevnt i framkant og sikrer et presist løft når man snur.

-    Foran på maskinen finner vi også en rekke med pakkehjul, som er viktig for en stabil gange på maskinen, samtidig som de effektivt knuser klumper. Det er også her plassert en rekke med jordløsetinder som løser opp jorda etter traktorens bakhjul, sier Ole Jørgen.

Videre bakover på maskinen finner vi to rekker med jordbearbeidings-skåler som er plassert i X-form, noe som sikrer at maskinen sporer bra. Dybden på skålene kan enkelt stilles inn, og er lett oversiktlig med en skala som viser dette. På siden av skålene er det også plassert sideskjermer, som hindrer jord i å bygge seg opp utenfor maskinens arbeidsbredde.

-    En annen funksjon som er veldig praktisk med denne maskinen, er at vi har en egen rekke med gjødselskåler. Disse kan også løftes opp, om man ønsker å så uten gjødsel. Skålene har også gummi-oppheng, som sikrer en jevn gange, sier Ole Jørgen.

Beveger vi oss videre bakover, finner vi en rekke med brede bærehjul. Disse er plassert asymmetrisk, noe som bidrar til den stabile og jevne gangen maskinen har. Ved behov kan også bærehjulene heves seksjonelt. Når vi kommer neste bakrst på maskinen, finner vi såaggregatet. 

-    Såaggregatet er opphengt i et parallelogram. Dette er gjort for å gi en jevn bevegelse i lengderetning og sideretning, som sikrer god sådybde under alle forhold, forteller Ole Jørgen.

Trykksatte tanker sikrer jevnt såbed

Omega 6000 FL er utstyrt med to tanker med en samlet kapasitet på 5000L, med 40% foran og 60% i bakre tank. Her kan man selv velge hvilke av tankene man vil ha gjødsel og såkorn i, eller om man vil kjøre ulike typer såkorn i de to tankene. 

-    De delte tankene på henholdsvis 2200L og 2800L gir oss mange muligheter. Vi kan fylle begge tankene med en type såkorn, eller så kan vi så og gjødsle samtidig. Vi kan også fylle forskjellige type såkorn i de to tankene, om vi ønsker det, forteller Ole Jørgen.

At tankene er trykksatte innebærer at det kjøres luft inn i tanken, som dytter såkorn og gjødsel ut. Dette resulterer i en svært presis mengde og resultat. Under tankene sitter utmatterhusene, og er lett tilgjengelige. Hvert av husene er installert med en utmater-valse, som kan skiftes ut avhengig av ønsket såmengde. Her kan vi også justere spjel, og velge om vi vil kjøre gjødsel sammen med såkornet eller i egne labber.

Enkel kalibrering og kontroll

Omega såmaskin er utviklet med deg som bruker i tankene, og at ting skal være lett tilgjengelig. Dette gjelder alt fra tilgangen på utmaterhusene, til punktet for kalibrering som man finner bakerst på maskinen. Her plasserer man enkelt den medfølgende posen under utløpsrøret, og starter kalibreringstesten ved å trykke på en knapp. Du trenger ikke klatre opp på maskinen, men kan stå med beina trygt plantet på jorda. Uttaket bak gjør det også enkelt å tømme maskinen.

Også inne i hytta finner vi enkel kontroll over redskapen. Såmaskinen er fult integrert med ISOBUS, slik at den kan kontrolleres direkte gjennom traktoren. Du kan også koble til BEDNAR ISOBUS skjermen, som gir deg tilsvarende styring på maskinen.

Ønsker du mer informasjon?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter, så hjelper de deg med de spørsmålene du måtte ha.