Til toppen
– Fendt var et sikkert valg

Hans Kristian Austbø og hunden Tassen sammen med sjåfør Torgeir Nesse foran deres Fendt 724 Vario. Den gir entreprenøren trygget, forutsigbar økonomi og god komfort i en travel hverdag. Foto: Lars Ovlien.

– Fendt var et sikkert valg

Austbø Maskin driver entreprenørvirksomhet på Jæren. Siden 2008 har de kun kjørt Fendt. Bakgrunnen for valget var ønske om sikkerhet for sjåførene. I dag er komfort og presisjon like viktige faktorer og den nyeste traktoren er en Fendt 724 Vario.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Vi hadde flere opplevelser der traktoren vi hadde mistet bremser på grunn av feil med hydraulikken. Da bestemte jeg meg for å velge en traktor med adskilte bremser og styring, og det ble en Fendt 818 Vario i 2006. Siden har vi ikke kjørt noe annet, forteller Hans Kristian Austbø i Austbø Maskin AS på Jæren.

Han startet et enkeltmannsforetak for over 25 år siden. I dag er de fem mann og tilbyr alt fra graving og sprenging til naturstein-murer til opparbeiding av hustomter og hyttetomte. De bruker traktor først og fremst til transport av masse og maskiner, men også til veivedlikehold og noe snørydding om vinteren. Kundene er både private og bedrifter, og de har også ansvar for vedlikehold og reparasjon av LPS kloakkpumpesystemer i Rogaland.

– I disse dager jobber vi med utbyggingen av Himmelrommet hyttefelt på Ogna i Hå kommune. Med kort vei til Stavanger og golfbane som nærmeste nabo har interessen eksplodert, og det er bygd over 100 hytter allerede. Vi leverer grunnarbeid og ferdige uteområder. Det inkluderer å grave ut tomten, lage murer og få på plass infrastrukturen. Et annet stort prosjekt har vært Holmane hyttefelt litt lenger sør i fylket.

Selv om valget av Fendt opprinnelig var for å sørge for sikkerheten til sjåførene handler det i dag om både komfort og presisjon. Den første Fendt-en gikk 11000 timer før de byttet den i en Fendt 722. Denne gikk 5000 timer fram til i fjor, da Austbø investerte i en ny Fendt 724 fra Eiksenteret Varhaug.

– Vi har vært veldig godt fornøyd med Fendt-traktorene. Ingen slår dem på komfort. Vario-transmisjonen er genial, og du kjører med stor presisjon, forklarer han.

Økonomien spiller også inn.

– Fendt gir god pris på innbytte, noe som er viktig for totaløkonomien. Vi tar alle servicer hos Eiksenteret, men selv etter 8000 timer var det ikke noe annet enn smådeler som var slitt på den første Fendt-en vår. Det virker rett og slett som om grunnkonstruksjonen er veldig bra. I tillegg får vi veldig god service av Eiksenteret Varhaug. De har flinke folk som alltid stiller opp når vi trenger det og gjør alt de kan for at vi skal kunne gjøre jobben vår for våre kunder, understreker Austbø.