Til toppen
Bedre graskvalitet med GPS og CropSpec

Rauch Axis 30.2 H-EMC er enkel å stille inn. Legg inn mengde og gjødseltype, og du kan kjøre i god hastighet med et vellykket resultat hver gang. Foto: Lars Ovlien.

Bedre graskvalitet med GPS og CropSpec

Ute på de flate jordene til Jølsen gård gjødsler driftsansvarlig Rune Roxrud ferdigplen med en Rauch Axis 30.2 H-EMC. CropSpec, seksjonskontroll og autostyring gjør hverdagen enklere – og resultatet vesentlig bedre.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Rauch-sprederen og CropSpec gjør dette veldig enkelt. Vi bruker mobilappen til Rauch som datagrunnlag og gjør innstillingene på noen minutter. Så er det bare å kjøre, forteller driftsansvarlig Rune Roxrud ved Jølsen gård i Fet kommune.

Jordene på til sammen 2000 mål ligger flatt til mellom Lillestrøm og Fetsund. Her har det vært drevet jordbruk i tusenvis av år. Det er familien Jakhelln som eier gården, og de produserer bygg, hvete, havre og noe oljefrø. I tillegg har de 450 mål ferdigplen.

– Vi får ikke solgt ferdigplenen hvis den ikke er jevn, og da er det viktig å gjødsle riktig. Vi har merket en stor forbedring i år, etter at vi tok i bruk Rauch Axis 30.2 H-EMC gjødselspreder med CropSpec. Den er veldig nøyaktig, og vi trenger ikke ta hensyn til å holde en viss kjørehastighet på hele stykket.

Enkelt å bruke

Rauch Axis H-EMC har et unikt og prisbelønnet mengdereguleringssystem. Jølsen gård valgte 30.2- versjonen med arbeidsbredde fra 15 til 42 meter. Den er fullt utstyrt med VariSpread Dynamic seksjonskontroll.

– Vi har en Fendt 311 Profi Plus med brede dekk, levert av Eiksenteret Kløfta, til å kjøre sprederen. Den er sterk og lett, slik at den ikke lager spor i graset. Når vi har fylt sprederen med gjødsel og lagt inn gjødseltype og hvor mye vi vil gjødsle kan vi kjøre i god hastighet, siden traktoren tar seg av alt, inkludert gjødselmengde og høydejustering, forklarer Roxrud.

Hjelp til å komme i gang

Moderne teknologi kan gjøre landbruket både enklere og mer effektivt, men det er viktig å stille inn utstyret riktig. GPS-utstyret er fra Thorsen-Teknik og TopCon, og Roxrud har fått starthjelp fra Eiksenteret.

– Martin Ihlang fra Eiksenteret Kløfta hjalp oss med å forstå grunnprinsippene. Så kom Jens Gjølga fra importør Eikmaskin og hjalp oss med å komme opp det siste trinnet. Når alt er kalibrert og satt opp, er det som sagt enkelt å bruke. Når vi ser det er meldt en regnskur, kan det være greit å bare kaste seg rundt. Kapasiteten er det ikke noe å si på. Jeg gjødsler 1000 mål på under fem timer.

Gode erfaringer

Etter å ha kjørt en sesong med kombinasjonen Fendt 311 Vario og Rauch Axis 30.2 H-EMC er erfaringene gode.

– Jeg liker å kjøre gjødslingen selv. Seksjonskontroll, autostyring og CropSpec er nye verktøy som forenkler og effektiviserer driften. Det sørger for at jeg kan gjøre mye forskjellig uten at jeg blir låst ut uka med gjødsling. Nå er det nærmest bare en kveldsøkt.

Og kvaliteten er det ikke noe å si på.

– Vi har en oppfatning av at den gjødsler mer riktig. Ikke at vi sparer så mye, men gjødselen fordeler seg riktigere. Det er spesielt viktig i ferdigplenen, som er litt vàr for gjødsel, sier Roxrud.

 

Vil du vite mer? Ditt Eiksenter tar gjerne en prat med deg.