Til toppen
Bednar Omega 6000 såmaskin – nå hos ditt Eiksenter!

Bednar Omega 6000 såmaskin – nå hos ditt Eiksenter!

Produktsjef Ole Jørgen Baarlid er i Blaker og testkjører såmaskin fra Bednar. Bednar Omega FL 6000 er en kombisåmaskin som lever opp til forventningene. Baarlid forklarer deg hvorfor maskinen passer for deg som stiller store krav til sånøyaktighet og -kapasitet.

Tekst: Eikmaskin | Video: Eikmaskin

- Den luftassisterte såmaskinen fra Bednar Omega FL 6000 har seks meters arbeidsbredde og har en tank på totalt 5000 liter fordelt på 2200 liter i fronttanken og 2800 liter i den bakre tanken. Tankene er laget av plast for å spare vekt på maskinen, men også trykksatt for å sikre jevn utmating av såkorn og gjødsel, sier Baarlid og fortsetter:
 - Maskinen har en rekke utstyr for å skape det optimale såbedet; i front sitter det en hydraulisk regulerbar slåddeplanke, som bidrar til å jevne overflaten og knuse klump. Etter dette følger en rekke pakkehjul som bidrar til at maskinen går stabilt og også knuser klump. Deretter følger to rader med skålkultivatorer hvor man kan velge skåltype etter hvilken type og hvor aggressiv jordbearbeiding man ønsker. Deretter følger rekken med bærehjul. Dette er store og brede bærehjul som er plassert off-set, slik at vi sammen med pakkevalsen foran, sikrer en stabil gange på såmaskinen.

- Det som er unikt med Omega FL er at gjødselskålene kan heves, slik at man kan så uten å gjødsle hvis ønskelig, fortsetter Baarlid og legger til: 
- Såaggregatet sitter bakerst på maskinen, og består av doble skåler med presshjul. Såskålene er opphengt i parallellogram slik at vi får jevn sådybde ved varierende helling og jordforhold når vi sår. Plasttankene på Bednar Omega har to lokk; et for den fremre og et for den bakre delen av tanken. Dette er en fordel for å slippe å betjene store og tunge lokk. De har også store åpninger som gjør det enkelt å fylle maskinen. Bak på maskinen er det montert en alfadrill. Dette er en egen tank til startgjødsel, grasfrø eller til å legge ut sneglegift hvis man sår oljevekster. 
- Utløpet bak på maskinen er for å ta ut dreieprøver. Trykknappene på begge sider er for å ta ut dreieprøver fra henholdsvis første og bakre delen av tanken. Utløpet bak kan også brukes til å tømme tankene når vi skal tømme maskinen. Vi slipper dermed å krabbe under maskinen og ta dreieprøve og dra i luker når vi skal tømme, forklarer Baarlid og avslutter: - Vi har også skåler bak på maskinen for å markere sprøytespor.


Bednar FL såmaskiner er for de som stiller store krav til sånøyaktighet og -kapasitet:

•    Arbeidsbredde på fire eller seks meter.
•    Kombisåmaskin hvor vi kan gjødsle og så samtidig
•    Maskin med stor kapasitet
•    Mange utstyrsmuligheter som seksjonskontroll og variabel tildeling