Til toppen
3 x 313 med GPS i nord

Dag Idar Nilsen fra Moen i Målselv har brukt GPS til potetproduksjon siden 2012, og tar i bruk teknologien på stadig flere områder. Nå har han bestilt en ny Fendt 313 S4 Profi Plus med GPS og RTK fra Eiksenteret Målselv. Foto: Terje Tverås.

3 x 313 med GPS i nord

Stadig flere tar i bruk GPS-teknologi over hele landet. Vi har snakket med tre karer som alle driver landbruk langt nord, og som alle sverger til Fendt i kombinasjon med moderne presisjonslandbruk for å være effektive og utnytte mulighetene de har.

Tekst: Lars Ovlien

– Det var potetproduksjonen som gjorde at jeg tok i bruk GPS, også har jeg blitt avhengig av den til grasproduksjonen også, forteller Dag Idar Nilsen fra Moen i Målselv.

Nilsen driver med gras- og potetproduksjon rett utenfor kommunesenteret Bardufoss og har i tillegg 150-160 vinterfôrede sauer. Gården har han drevet siden han overtok etter faren sin i 2001. Han har blant annet en Fendt 724 S4 Profi Pluss, en Fendt 516 Profi Plus og har bestilt en Fendt 313 S4 Profi Plus fra Eiksenteret Målselv. Alle traktorene har GPS med RTK for best mulig presisjon.

Mer effektiv

– Jeg tok i bruk GPS-teknologi til potetproduksjonen i 2012. I dag føler jeg meg mer og mer avhengig av teknologien for å være effektiv. I dag bruker jeg GPS til å frese driller med drillfres og til å høste potetene. I tillegg har jeg tatt det i bruk mer og mer på andre områder, på alt fra gjødsel til harving, forklarer Nilsen.

Han er ikke alene. Bønder over hele landet tar i bruk GPS-teknologi, både på mindre traktorer og på ulike typer redskap.

– Med GPS vet du for eksempel at slåmaskinen gir rette linjer. Jeg kjører med både slepemaskin og frontmaskin, og får bedre kontroll på overlappingen samtidig som jeg blir mer effektiv. Jeg har en åkerrulle på 6,3 meter som jeg kjører med GPS, og det er helt suverent.

Alt til sitt bruk

Sesongen i Målselv er kort, og det gjør det spesielt viktig å være effektiv. Med Fendt får du sporfølging helt ned i 200-serien, noe stadig flere får øynene opp for.

– Jeg er glad i Fendt og vil helst ikke kjøre noe annet. Fendt 724 er nesten i overkant tung for grasproduksjon, selv om jeg trenger trekkraften når jeg kjører tunge lass eller kjører freskombinasjon med horisontalfres foran og drillfres bak. Derfor har jeg bestilt en ny Fendt 313 S4 Profi Plus med fabrikkmontert GPS, som er stor nok til det meste.

Og GPS-bruken utvides stadig.

– Det er viktig å se mulighetene som ligger i teknologien. Derfor var jeg på kurs hos Eiksenteret i vinter for å lære meg mer. Med den nye Fendt-en på plass vurderer jeg å bruke GPS også til setting av poteter og til sprøyting, forteller Nilsen.

GPS i Vesterålen

Stig Johnsen fra Hadseløya i Vesterålen driver et gårdsbruk med okser til kjøttproduksjon og 490 mål gras. Han har også en Fendt 724 med fabrikkmontert GPS og autostyring, samt en Fendt 313 S4 med Topcon.

– Den største traktoren har jeg først og fremst brukt til kunstgjødselkjøring, og der er jeg så fornøyd at jeg vurderer å kjøpe meg en ny spreder for å utnytte Vario-teknologien. Jeg kommer til å bruke GPS til stripespredning av husdyrgjødsel og kunstgjødsel, til sprøyting, slåmaskin, sprederrive, samlerive og steinplukker. Da kjører traktorene mer effektivt, forklarer han.

For noen år siden fikk han låne en Fendt 516 hos Eiksenteret Sortland, og da var det gjort. Først kjøpte han en Fendt 820, og siden har det blitt flere Fendt-er.

– I tillegg til enestående service fra Eiksenteret har Fendt unik komfort som kommer godt med når det blir mange timer ute på jordet.

Stig Johnsen fra Hadseløya i Vesterålen tror alle kan spare mye ved å gå over til GPS-teknologi, og understreker viktigheten av å legge inn korrekte grunndata om traktorer, redskap og åker før teknologien tas i bruk. Her er han sammen med datteren Leah. Foto: Eirik Ingebrigtsen.

Spidder vannmelon

Johnsen begynner etter hvert å få GPS-teknologien inn i fingrene.

– Det er viktig å sette seg inn i systemet før du tar det i bruk, men det er ikke veldig vanskelig. Min erfaring er at det er avgjørende å være grundig når du legger inn traktorer og redskap. Du må passe på å ha korrekte data. Når alt stemmer, er teknologien uhyggelig nøyaktig.

Det ble mange visninger på Facebook i fjor da han spiddet en vannmelon på landbruksmessa Landbruk i Nordavind.

– Hadde det vært et egg hadde jeg nok truffet det også. Med RTK har du nøyaktighet ned til noen få centimeter. Selv om jeg bare har kjørt ett år er jeg overbevist om at dette er veien å gå, sier Johnsen.

Gir resultater

For å være sikker på resultatene, har bonden fra Vesterålen utført tester der han har kjørt halve jordet med GPS og halve uten. Resultatet er i følge ham skremmende.

– Jeg kan garantere at de fleste ligger på 20-25 prosent feil når de kjører uten GPS, enten på grunn av overgjødsling eller fordi de ikke får gjødslet alt. Det er spesielt en utfordring med ukurant utformede teiger. Det er årsaken til at jeg vil ha ny kunstgjødselspreder også. Jeg tror presisjonslandbruk med GPS kommer til å være en av de store, viktige tingene i landbruket fremover. Du tjener raskt inn investeringen,

Fantastisk presisjon

Eirik Wallstad holder til i Holmstaddalen en mil utenfor Sortland. Han er i ferd med å overta gården etter foreldrene, og driver med melkeproduksjon. Hovedverktøyet er en Fendt 313 S4 med Topcon x35 og EIKsteer innkjøpt fra Eiksenteret Sortland i mai 2017. Så langt har det blitt 360 timer bak rattet.

– Dette er vår andre Fendt. Vi ønsker å bli bedre og mer effektive, og da tror vi presisjonslandbruk er veien å gå. Først og fremst for å få bedre kontroll på kunstgjødselmengden, men også til pløying, våronn og slåtte. Da jeg kjørte den med slåmaskin i fjor, holdt jeg 15 til 20 km/t og hadde bare et par centimeter avvik i forhold til kjøresporet. Det er veldig lettvint. Traktoren ordner opp selv, og presisjonen er fantastisk. Så nå kan jeg i grunn bare sitte med hendene i fanget og følge med, sier han.

For Eirik Wallstad i Sortland er presisjonslandbruk veien å gå for å bli bedre og mer effektiv i fremtiden. Her er han sammen med familien sin. Foto: Eirik Ingebrigtsen.

Forventer påbud

I år skal Fendt-en testes med en Rauch Axis kunstgjødselspreder med trinnløs seksjonskontroll.

– Det blir spennende å se hvor mye kunstgjødsel vi kan spare. Jeg er overbevist om at vi pøser ut mer enn vi må, både på overlapp og grøfter. Derfor tror jeg også det blir mer og mer GPS i fremtiden. Det er jo ikke utenkelig at det på et tidspunkt ikke blir mulig å kjøpe inn mer kunstgjødsel enn det som er satt opp på gjødselplanen. Vi er i alle fall storfornøyde, og kommer til å kjøpe GPS på alle nye investeringer framover. Skjermen kan vi bare ta med oss fra traktor til traktor, understreker Wallstad.